Waarom Marrakech?
De kleurrijke foto's van Marrakech van onze buren, hebben ons op het idee gebracht. Midden maart, dan is het er nog niet te warm en een ideale periode om het koude Beernem even vaarwel te zeggen. De dochter van mijn collega Franky, had er in 'Riad Le Limoun' verbleven en was er zeer lovend over, zeer vriendelijk personeel en ideaal gelegen om alles vlot te verkennen. Via booking kon de Riad vlug vastgelegd worden en Transavia heeft de vlucht verzorgd. Een ballonvaart met zicht op het Atlasgebergte en een Quadrit in de Agafay woestijn, met 'Camel-ride' en een diner met dans werden extra vastgelegd. Tijd om te vertrekken.




Ons verblijf Riad Le Limoun, met Youssef die een fantastische gastheer was.

Medersa Ben Youssef
De voormalige koranschool is één van de mooiste gebouwen van de stad. De ingang is betoverend. Via een smalle, met tegels versierde gang kom je binnen. Rechtdoor ga je het voormalige badhuis in, rechts leidt de enorme poort naar de binnenplaats van de Koranschool. Deze is bovendien een van de weinige religieuze gebouwen in Marrakech waar niet-moslims zijn toegelaten. Het werd in de 14de eeuw opgericht en rond 1565 door de Saadi (Sultan Abdallah al-Ghalib) verbouwd. Het was ooit de grootste Koranschool in Noord-Afrika en er is tot 1960 lesgegeven. Boven bestudeerden de studenten de Koran en in de zuilengangen rond het waterbekken werd les gegeven. Dit rechthoekig bekken werd ook gebruikt voor rituele wassingen.
(Bron: Wat en hoe, Marrakech reisgids)
Djemaa el Fna
Eet onder de duizenden sterren op een van de meest fascinerende avondmarkten. Als de avondschemering valt, worden de gaslantaarns aangestoken en de rook van ontelbare barbecues vult de lucht. Het plein is een trekpleister voor zowel de toeristen als de lokale bevolking en de ontspannen sfeer is al eeuwenlang een karakteristiek kenmerk van de stad. Geen wonder dat de UNESCO het plein in 2001 uitriep tot een meesterwerk van immaterieel erfgoed van de mensheid. 's Avonds hebben we er een lekkere gemixte visschotel gegeten. Het was al een heel belevenis om eerst de eetkramen te verkennen. We werden constant aangesproken, hun kraam was steeds de beste… Pas op, een heel toffe ervaring die je erbij moet nemen. Als aperitief hapje hadden we wijngaardslakjes en daarna een pikante tomatendip met broodje. Inderdaad een pikante topper!


Palais de la Bahia
Het paleis werd in de tweede helft van de 19e eeuw gebouw door de grootviziers Si Moussa en zijn zoon Ahmed. In het paleis woonden zijn 4 echtgenotes plus twee dozijn bijvrouwen en al hun kinderen. Hij wilde met het paleis alle mooie paleizen van Marokko overtroeven. Het is in Andalusische-Moorse stijl ontworpen, met hoofdkenmerken licht, water en symmetrie. Overal in de islamitische wereld kom je deze 3 kenmerken tegen. Het complex is zo fantastisch mooi dat het vaak als filmset gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor Lawrence of Arabia.
(Bron: Wat en hoe, Marrakech reisgids)
Koutoubiamoskee
Het hoogste gebouw van de stad en mag door geen ander gebouw overtroffen worden. Zoeken naar wolkenkrabbers heeft in Marrakech dus geen zin. De beroemde minaret bepaalt het westelijke aanzicht van het Djemaa el Fna en diende als voorbeeld voor vele anderen torens in Marokko en de hele wereld. Alleen de iman, die vijf keer per dag oproept tot gebed, is toegestaan om de vierkante toren te betreden. De moskee van Koutoubia dankt haar naam aan de boekenmarkt (koutoubia) waar vanaf de 7e eeuw religieuze geschriften in de naburige souk werden verkocht. De prachtige toren werd gebouwd onder Yakub el Mansour aan het einde van de 12e eeuw.
(Bron: Wat en hoe, Marrakech reisgids)


Jardin Secret
De rustige Jardin Secret ligt in de hectiek van de Oude Stad als een kleine enclave van rust. De voormalige binnenplaats van het paleis was vele jaren verborgen. Zelf heb ik al mooiere tuinen gezien, zeker voor deze prijs van 100 Dirham. Maar als je er langs passeert, mag je het zeker niet links laten liggen.
(Bron: Wat en hoe, Marrakech reisgids)
Jardin Majorelle
Hier in de Jardin Majorelle is er één kleur dominant: Blauw. En dit staat in spannend contrast met het weelderige groen van de tuin. Zoals zovelen in zijn tijd was Jaques Majorelle aan het eind van de 19e eeuw het donkere Europa ontvlucht en vond hij zijn paradijs in Marrakech. Hij kocht een stuk grond buiten de medina, bouwde er een klein atelierhuisje en legde een tuin aan met planten uit de hele wereld. In deze omgeving maakte hij zijn aquarellen en het was hier dat zijn nu beroemde 'Majorelle bleu' ontstond. Na zijn dood verwilderde de tuin en in 1980 moest deze plaats maken voor een wooncomplex, maar net op tijd kwam Yves Saint Laurent naar Marrakesh. Hij was zo enthousiast over de schilderachtige wildernis met het blauwe paviljoen, dat hij alles opkocht, inclusief het aangrenzende stuk land. Hij liet de tuin opnieuw inrichten met waterlopen en fonteinen en bouwde een villa direct ernaast, zodat hij de tuin kon zien. Hij liet het atelier schilderen in Majorelle bleu en maakte het pand toegankelijk voor publiek. Na zijn dood werd zijn as onder de rozen in de tuin verstrooid.
(Bron: Wat en hoe, Marrakech reisgids)




Souks
In de duistere stegendoolhof van de souks, de traditionele markten van Marrakech, gaat achter elke ingang een schatkamer aan kleurrijke, exotische geheimen schuil. Of je nu iets wilt kopen of alleen van de middeleeuwse marktsfeer wilt proeven, op deze overvolle, chaotische bazaars ten noorden van Djemaa el Fna kom je gegarandeerd aan je trekken. Overal in Marokko zijn souks te vinden, maar die in Marrakech zijn de grootste van het land. Nog altijd zijn ze het kloppend hart van Marrakech, een stad die ontstond uit een handelspost in de woestijn. Baan je een weg tussen ezelkarren en brommers in de verstopte straatjes. Binnen korte afstand passeer je honderden dicht opeengepakte kleine winkeltjes, sommige niet groter dan een inloopkast. De sfeer is ongelooflijk en alle verkopers zijn super vriendelijk en willen maar één ding, je iets verkopen voor een veel te hoge prijs. Het afbieden is een spel tussen koper en verkoper. Pantoffels van 320 Dirham hebben we kunnen afbieden tot 200 Dirham. De verkoper had ons gelokt door te vertellen dat hij pantoffels had voor 20 Dirham. Maar hij had niet verteld, dat deze uit plastiek en gelijmd waren. Wij wilden leder en genaaid. Pas op, we waren bijna zelf genaaid als we de prijzen niet hadden afgedwongen. Maar Nathalie zegt dat de pantoffels ongelooflijk goed zitten. Ik versta daaronder, wanneer gaan we nog eens en kan ik nog een paar pantoffels bemachtigen. De sfeer was er fantastisch. Brommers tussen honderden voetgangers, ezelskarren, een drukte van je wenste, maar iedereen blijft even vriendelijk, echt een supertoffe ervaring.

Ballonvaart met zicht op Atlasgebergte
Foto's zeggen genoeg. Het was een top ervaring. We kregen eerst een hartelijke ontvangst van de crew. Muntthee en een stukje cake lagen klaar. Het was immers nog maar 7 uur. Na de ballonvaart stond er nog een lekker ontbijt op ons te wachten. Eéntje om de vingers van af te likken. Maar de tocht met het busje naar de ballon was hilarisch. Door de vele regen was de woestijn niet zoals ze gewoon waren en liep het busje vast. Een 4x4 moest ons uit het 'slijk' halen. Deze operatie, daar had je bij moeten zijn! Machtig gewoon.







Als kers op de taart hebben we ons certificaat van de ballonvlucht ontvangen. De ballon was zo groot, we zaten met 32 mensen en de piloot in de mand. Een unieke ervaring die we zeker niet mochten missen. Oké, in de namiddag tijd voor de Quadrit in de Agafay woestijn, een dromedaris tocht en een diner met dans bij de locals in de woestijn.
Met de quad door de Agafay woestijn, dromedaristocht en diner bij de locals.
De quadtocht was echt een toffe ervaring. We hadden onze privé gids die ons fantastisch heeft begeleid. Daarna stonden de dromedarissen op ons te wachten. Even een speciaal kleed aantrekken om ons volledig in de sfeer te brengen. Na deze rit was er een prachtige zonsondergang. Echt genieten. Het diner bij de locals was ook een topper, wel toeristisch maar daar trokken we ons niets van aan. Er was muziek, dans en een vuurspuwer.




Ons favoriete pleintje




